A jövedelemszámítást átalakították

Olyan ingatlanokra lehet majd kérni a támogatást, amelyeknél a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik – a felhívás szerint a nyugdíj is jövedelemnek számít. A jövedelemmel nem rendelkező tulajdonosokkal a háztartás jövedelem-megállapításakor nem szabad számolni.

A közelmúltban közzétett változtatás alapján a katás és kivás vállalkozóknál a vállalkozásból származó jövedelmet is figyelembe kell venni.

A legfrissebb verzió szerint a számlálóba az érintett ingatlanban 2020. augusztus 30-án legalább résztulajdonjoggal rendelkező személyek – ideértve a nyugdíjasakat, a katásokat és a kivásokat – 2020-as összevont jövedelmét kell bevinni. A nevezőbe ezzel szemben a 2020-ban jövedelemmel rendelkezők száma kerül. Pályázni akkor lehet, ha az eredmény bruttó 4 850 000 forintnál kevesebb.

Kikerülnék a trükközést

Már az eredeti tervben is szerepelt, hogy nem jut támogatás annak, aki mesterségesen teremtette meg a jogosultság megszerzéséhez szükséges körülményeket. A frissítésben konkretizáltak ezen: például azt az ingatlant  kizárják, ahol azért lett egy személy ajándékozással vagy egyéb módon tulajdonos, hogy a háztartás megfeleljen a kiírás követelményeinek. 

Módosult a beadási határidő

Bár az első, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében nyíló ütem továbbra is december 6-án kezdődik, nem reggel 8 órakor, hanem délután 5-kor nyílik. A délutáni időpontot egyébként minden későbbi ütemben is bevezették.


(kép forrása: www.roofkingnc.com)