A napenergia a legnépszerűbb környezetbarát energia, ráadásul kimeríthetetlen forrás. Otthonunkban, munkahelyünkön egyre több elektronikai eszközt használunk, így a havi rezsiszámlánk összege is emelkedik.   
A villamos energia költsége azonban jelentősen csökkenthető a napelemek alkalmazásával.

A Green Line Kft. személyre szabja az önnek megfelelő rendszert! Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ajánlatot! Több mint tízéves szakmai gyakorlatunk, felkészült szakembereink, valamint a felhasznált anyagok garanciát jelentenek a minőségre!

Mire kell figyelni a napelemes rendszer tervezésekor?

1. A fogyasztás meghatározása

A napelemes rendszert az épület fogyasztására célszerű méretezni.Az év végi összesítő villanyszámlán megtalálható a pontos éves fogyasztás, vagy a havi villanyszámlán lévő értéket szorozva tizenkettővel egy becsült értéket kapunk.

2. A szükséges napelemes rendszer teljesítményének számítása

Az éves áramfogyasztás alapján megtervezhető, hogy mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszer szükséges. Legyen például az éves fogyasztás 2 400 kWh.

Magyarországon az 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer - optimális telepítés esetén - évente nagyjából 1 100-1 200 kWh villamos energiát termel.

Ha a fogyasztást elosztjuk a megtermelt energiával, megkapjuk a szükséges rendszer teljesítményét. A példában: 2400:1200 = 2, vagyis ez esetben egy 2 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszert kell tervezni.

A rendszer méretét a telepítés helyszínének adottságai befolyásolhatják.

3. A napelemes rendszer helyének meghatározása

Olyan tetőfelületet/helyszínt kell kiválasztani, amelyre nem, vagy a legkevesebb árnyék vetül. A napelemek tájolásánál a déli irány a meghatározó. A helyszíni felmérés alapján javaslatot adunk a rendszer telepítésének helyére. A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszer méretét, így teljesítményét is, ilyen esetben lehetőség van nagyobb hatásfokú napelemek alkalmazására. A tűzvédelmi előírásoknak megfelelően – szükség esetén – a tűzvédelmi leválasztókapcsoló elhelyezési lehetőségeit is ellenőrizzük.

4. Az inverter kiválasztása

Ahhoz, hogy a napelemek által termelt egyenáram felhasználható legyen a háztartásban, át kell alakítani. Ehhez szükséges az inverter, amely az egyenáramot a hálózatban lévő váltóárammá alakítja. Az inverter minősége, hatásfoka befolyásolja a rendszer összteljesítményét! A piacon sokféle gyártmányú készülék elérhető, de nagyon fontos, hogy ellenőrizzük: az adott inverter rendelkezik-e rendszerengedéllyel a területileg illetékes áramszolgáltatónál, így az jóváhagyja-e az inverter bekötését a hálózatba.

5. A telepítés

A helyszíni felmérés során megállapítjuk azt is, hogy az adott telepítési helyen milyen további elemekre lesz szükség. Ez főként a tartószerkezet alkatrészeire vonatkozik, de ide tartoznak az elektromos vezetékek és az egyéb kiegészítő elektromos eszközök, például a tűzvédelmi leválasztókapcsoló.

A telepítőcsapat elhelyezi a tartószerkezetet, a napelemeket és a DC-kábeleket. Ezután következik az inverter, valamint a szükséges villamos csatlakozódobozok szerelése.

A beruházás utolsó fázisában a villamos mérőórát az áramszolgáltató lecseréli egy oda-vissza mérő, úgynevezett ad-vesz órára.

A telepítés egy átlagos, néhány kW-os rendszer esetén mindössze 1-2 napot vesz igénybe.

6. Szolgáltatói ügyintézés

A napelemes rendszer telepítésével párhuzamosan cégünk intézi az elektromos szolgáltató felé szükséges papírmunkát is. Elkészítjük az igénybejelentőt, a terveket és egyéb dokumentumokat. Már a tervezés során figyelembe vesszük a szolgáltatói előírásokat, így az elkészült napelemes rendszer minden szempontból megfelel a helyi követelményeknek.

A munka végeztével és az engedélyeztetés után egy rövid oktatást adunk a napelemes rendszer működéséről és működtetéséről, majd a szükséges dokumentumokat átadjuk a megrendelőnek.