A modern napelemek már olyan edzettüveg-borításúak, hogy a kisebb méretű jégnek könnyen ellenállnak, több centimétert meghaladó jégdarabok esetén viszont nemcsak a paneleket, hanem a teljes tetőszerkezetet komoly kár érheti.
Egy-egy vihar alkalmával adott területen több száz, de akár több ezer villámcsapás is bekövetkezhet, ezért minden épület, de a napelemes rendszerrel szerelt épület esetében kiemelten fontos, hogy megfelelő villámvédelemmel rendelkezzen.
Egyre gyakoribb jelenségnek számítanak Magyarországon is a heves szélviharok, amelyek ugyancsak veszélyforrást jelentenek, mert a napelempanelek és a tetőszerkezet közötti minimális térbe bele tudnak kapni a heves szelek, és ilyenkor a napelemek vitorlaként viselkednek. A tehetetlenség miatt a szerkezet rögzítései idővel meggyengülhetnek. Extrém széllökések viszont bármikor előfordulhatnak, ami a szerkezet megbontásával, elborulásával, vagy a kábelek elnyíródásával járhat.


Hogyan lehet megelőzni a káreseményeket?

Elsődleges szempont, hogy a napelempaneleket megfelelően rögzítsék a tetőszerkezethez vagy a talajhoz. A ferde tetős telepítések esetén a tetőspecifikus kampók, rögzítő- és kötőelemek segítik azt, hogy a napelemek stabilan kerülhessenek a helyükre. A lapos tetők esetében a paneleket szintén egy tartószerkezethez rögzítik, viszont ezt a szerkezetet is a tetőhöz rögzíteni. Ennek több változata is létezik: a legjobb megoldást a lehorganyzott tartórendszer jelenti, ekkor az épület tetőszerkezetéhez közvetlenül rögzítik a napelemes tartószerkezetet; amennyiben erre nincs lehetőség, akkor lesúlyozott tartórendszert alakítanak ki.  Szabadtéri rendszerek esetén szintén fontos szempont a megfelelő rögzítési pontok előkészítése. Ennél a típusnál a leggyakrabban használt változatot a cölöpözött, a lehorganyzott és a talajcsavaros megoldások jelentik.  

Komoly költségektől kímélhetik meg magukat a tulajdonosok, ha a lakásbiztosítást a napelemekre is kiterjesztik, vagy külön biztosítást kötnek rá. 

A megfelelő alkatrészek megválasztása mellett fontos még, hogy olyan vállalkozó végezze el a telepítést, aki széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkezik. Előfordulhat – még biztosítás ellenére is –, hogy a biztosító nem fizet a károsultnak, mert bizonyítható, hogy a kár szerelési vagy anyaghibára vezethető vissza.


(forrás: alternativenergia.hu)

2021. július 19.