A pályázat beadásának alapvető feltétele a jövedelmi korlát. A jövedelemmel rendelkező ingatlantulajdonos(ok) tavalyi – az szja-bevallás szerinti – összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a bruttó    4 850 000 forintot.

A pályázók az elbírálásnál plusz ponto(kat)t kapnak a 18 év alatti gyermek(ek) után, illetve akkor is, ha az ingatlan kedvezményezett vagy fejlesztendő járásban található.

A pályázati igény családi házra, osztatlan közös tulajdon lévő lakóház önálló egységet képező részére vagy legfeljebb hatlakásos társasházi épületrészre adható be. Gazdasági társaság tulajdonában álló ingatlan korszerűsítésére nem igényelhető támogatás.

Kitétel az is, hogy nem támogatható a pályázat benyújtása előtt megkezdett beruházás. Továbbá lényeges, hogy csak a meghatározott feltételek alapján regisztrált kivitelező végezheti el a munkát

 Az első műszaki csomagba a tetőre szerelt napelemes rendszer tartozik. Ez legfeljebb akkora teljesítményű lehet, amelynek a várható éves termelése az előző évi fogyasztás mértékét nem haladhatja meg. Költözés vagy korábban nem használt épület esetén energetikai tanúsítvánnyal lehet meghatározni a saját fogyasztást.

A második csomagra pályázók napelemes rendszert telepíthetnek, vagy bővíthetik a meglévő rendszerüket a várható új fogyasztási adatok mértékéig. A rendszerhez akkumulátoros tárolóegységet csatlakoztathatnak. Fűtési rendszerüket kiválthatják energiahatékony hőszivattyú beépítésével, továbbá ajtókat, ablakokat cserélhetnek. Azonban: ha korábban teljesen felújították az nyílászárókat, erre a csomagra nem pályázhatnak. Az ezt a csomagot választóknak kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése.

Ha valaki nem nyer, vagy későbbre halasztja a döntést, még 2022, 2023 és 2024 szeptemberében is beadhatja pályázati igényét.

A részletes pályázati felhívás elérhető itt: www.napelem.palyazat.gov.hu

(a kép forrása: www.greenmatch.co.uk)