1.
Az Európai Bizottság szándéka, hogy a tagállamokban 2026-tól már ne lehessen úgy középületeket és kereskedelmi ingatlanokat építeni, hogy nincs a tetejükön napelem. 2029-től pedig a lakóépületekre is vonatkozna ez a követelmény.

A megtermelt energiának a jelentős részét azonban el kellene tárolni hosszabb távra, csakhogy ezt sem a litiumionos, sem más, már ismert, de gyártástól még messze álló akkumulátortechnológiával nem lehet lefedni. Az energiát ezért hidrogénben kell majd nagy mennyiségben eltárolni. A hidrogén ipari felhasználása látványosan elkezdett gyorsulni, ugyanakkor a zöld hidrogén ma még túl drága.

Forrás: https://g7.hu/vallalat/20220601/szep-ez-a-sok-napelem-a-teton-de-hova-tegyuk-belole-az-energiat/

2.
Az Európai Unió Tanácsa olyan irányelvet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy csökkentsék az áfa mértékét az olyan termékek és szolgáltatások esetében is, amelyek összhangban vannak az EU környezetvédelmi politikájával. A jövőben akár napelemek is részesülhetnek ebben a kedvezményben.

A kedvezményes áfakulcs a napelemek értékesítésére és telepítésére egyaránt vonatkozna függetlenül attól, hogy lakóingatlanra, vagy közérdekű tevékenységekre használt épületre telepítik. A módosítás szerint minden EU-tagország maga dönthet arról, hogy ezekkel a klímavédelmi célkitűzésekkel összefüggésben alkalmazza-e az áfacsökkentést, és ha igen, milyen mértékben. Magyarország is dönthet úgy, hogy a jelenlegi 27 százalék helyett 5 vagy akár 0 százalék áfakulcsot alkalmaz.

Forrás: https://piacesprofit.hu/klimablog/attores-johet-afa-csokkentest-javasol-az-eu-a-megujulo-energiaforrasoknal/