Várható a szárnyalás annak ellenére, hogy a napelemes iparágban is alapanyag- és szállítóikapacitás-hiány volt az utóbbi időben.

2021-re mind a logisztikai, mind a gyártási költségek emelkedtek. Ugyanakkor a háztartások esetében a rendszeres és magas intenzitású támogatások jelentős felhajtóerővel bírnak. A vállalati szektorban az árnövekedés ellenére hasonló fellendülés várható, egyfelől a zöldenergiát támogató számottevő pályázati összegek miatt, másfelől a vállalatok versenyképességének azon feltétele miatt, hogy termékeik előállítása zöldenergia felhasználásával történjen és ezt igazolják is.

A legfőbb motiváció a napelemes rendszer telepítésére a folyamatosan emelkedő áramár, de hasonlóan fontos tényező, hogy 2021-től Magyarországon minden újonnan létesülő beruházás kötelezett arra, hogy az energia felhasználásának huszonöt százalékát megújuló energiából biztosítsa, egyébként nem kap használatbavételi engedélyt.

Ugyanakkor a magyar villamoshálózat állapota azonban nem teszi lehetővé azt a kapacitásbővítést, amelyre tényleges igény mutatkozik, ez pedig lassító tényezőként hat az iparágra. Továbbá ma még a szolgáltató vagy nem támogatja a visszatáplálást, vagy hálózatfejlesztéssel együtt engedi, amelynek költségét átterheli a beruházóra, illetve egyáltalán nem teszi lehetővé sem a visszatáplálást, sem a fejlesztést.

(forrás: portfolio.hu)

2021. augusztus 23.