A napelemes rendszer kiépítésénél a ház adottságait kell alaposan felülvizsgálni: nem túl árnyékos-e a hely, ki fogja-e bírni a tető az extra terhelést, elég modern-e a ház vezetékelése, illetve megvannak-e a földelési és villámvédelmi adottságok ahhoz, hogy biztonsággal telepíthető legyen a rendszer.

A rendszer a napelemben termelődő egyenáramot az inverteren keresztül váltóáramként táplálja vissza a hálózatba. A napelemes rendszerek legfőbb mérőszáma az összteljesítmény, melyet kilowattpeakben (kWp) szokás megadni. Ez az érték megmutatja, hogy ideális körülmények között – 25 fokos modulhőmérséklet körül, déli tájolással, 35 fokos dőlésszöggel – teljesítményre számíthatunk. Egy 7 kWp-s napelemes rendszert érdemes telepíteni 7000 kWh éves fogyasztáshoz, de minden esetben számoljunk azzal, hogy mennyivel dobná meg a fogyasztásunkat például egy, a terveinkben szereplő villanyautó vagy jakuzzi, és ha gázról működtetjük a konyhai eszközeinket, azoknak az esetleges villanyosítása mennyi extra fogyasztást adna hozzá a jelenlegihez. Az biztos, hogy ha egy olyan rendszert építtetünk, amelyet később bővíteni, fejleszteni szeretnénk, akkor érdemes az inverter felől túltervezni.

Tévhit, hogy a napelem csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha tűz a nap. Valójában: a túlmelegedett napelemnek le kell korlátoznia a saját teljesítményét, hogy ne jusson el kritikus szintre a melegedés, tehát praktikusan a késő tavaszi és kora őszi, még napos órák lehetnek a legideálisabbak. Áprilistól szeptemberig jellemzően végig elég jól tudnak működni a rendszerek, az október és március közötti pedig gyengébb időszak a napelemmel megtermelhető energia szempontjából. A hibrid napelemmegoldásokkal a panelek aktív folyadékhűtést kapnak, és a hűtés közben megtermelt hőenergiát is hasznosítani tudja, de ezek jelenleg elég költséges megoldások.

Jelenleg olyan víziók vannak, hogy 10-15 év múlva reális esélye lesz annak, hogy a napelem a teljes energiaszükségletünk fedezésére lesz képes, ráadásul helyi tárolással, a hálózati áram teljes nélkülözésével. Az biztos, hogy jelenleg egy 2-3-4 millió forintos, az elektromos hálózati energiát kiegészítő rendszer évek múlva sem lesz összevethető anyagilag azzal, amit egy önfenntartó megoldásra költenénk el, hiszen az már erősen tízmillió forintos tétel lehet, tekintve, hogy a valós fogyasztásunkhoz képest 2-4-szeres összteljesítményű megoldásokra van szükség, ráadásul egy elég drága, 1-200 kWh kapacitású akkumulátor is szükséges hozzá.

Összességében: jól megválasztott rendszerrel és kivitelezővel, minimális odafigyeléssel a kiegészítő napelemes rendszerek ár-érték aránya és működése mostanra elért egy optimális szintet, ami a legtöbb családi házas környezetben pár éven belül „termőre” tud fordulni, különösen az állami támogatás segítségével.


(forrás: totalcar.hu/magazin/techno/2022/05/04/napelemmel-lesz-csak-igazan-ertelme-az-elektromos-autodnak)

2022. május 10.