A decemberi extrém drágulásnak alapvetően két oka van: az egyik az orosz tél, amely az európai piacra szánt gáztermelő-kapacitást is érintette, a másik pedig az átmeneti bizonytalanság Spanyolországban az afrikai tranzitországok miatt. Ugyanakkor továbbra is a Covid-válság utáni fogyasztói igény robbanásának lehetünk a tanúi – jelezte a vg.hu-nak Mokry Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A globális gazdaság leállása túlkínálatot okozott az energiahordozók területén, a lendületes újraindulással viszont a kitermelés sem tudott lépést tartani, a váratlan és gyors keresletnövekedés pedig erőteljes árnövekedéssel párosult.  

Aki csak teheti, menekülőutat keres. A cégek annak ellenére 3-5 éves megtérüléssel számolhatnak, hogy az utóbbi időszakban 50 százalékkal drágultak a napelemek.
Számtalan nagyipari felhasználó viszont még ma sincs tisztában azzal, hogy ilyen módon jelentős rezsicsökkentést érhet el. Aki rászánja magát, az azzal számolhat, hogy egy háztartási méretű, azaz legfeljebb 50 kilovolt-amper teljesítményű napelemes rendszer esetében már két-három hónap múlva drasztikusan csökkenhet a villanyszámla.


(forrás: https://www.vg.hu/cegvilag/2022/02/egyre-tobb-ceget-terelnek-napelemes-menekuloutra-az-egekbe-szoko-energiaarak)

2022. február 7.