A portfolio.hu megkereste a szaktárcát az alábbi kérdésekkel:

- Mikorra várható a nyertes pályázatok kihirdetése?
- Lehet-e már tudni, hogy mennyien nyertek?
- Van-e megoldás arra, hogy fél évvel a pályázat beadása után már jóval magasabb piaci kivitelezői árak vannak, így az elvileg 100%-os támogatásúnak hirdetett pályázatban mégiscsak előállhatnak sok százezres, illetve több milliós fedezetlen tételek. Ezt hogyan tervezik kezelni, illetve kinek kell ezt kifizetnie?
- Van-e arra intézkedési tervük, ha az eleve átlag alatti jövedelmi szintű családok tömegesen mondják vissza a pályázat megvalósítását (még a szerződéskötés előtt) az említett jelentős önerő hiánya miatt?

A kérdésekre a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya az alábbi választ küldte:

"A kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 40 ezer kérelem érkezett. Az első ütem keretének megemelésével lehetővé tettük, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, az kaphasson támogatást. A jogosultsági feltételek ellenőrzését követően jelenleg is tart a rekord mennyiségű pályázati kérelem értékelése, a hiánypótlások feldolgozása és ellenőrzése. A megvalósítási határidők a felhívásban foglaltaknak megfelelően, a támogatói okiratok hatálybalépésétől érvényesek."

(forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20220613/lakossagi-napelemes-palyazat-elarult-par-reszletet-a-miniszterium-550201)

2022. 06. 20.