Egy Kaliforniában működő víz- és villamosenergia-szolgáltató napelemhálózatot telepít a vízcsatornáira.  

Kaliforniában majdnem 6 500 kilométer hosszú nyílt vízelvezető csatorna található, amelynek nagy a vízhozama. Ezek a Sierra Nevada-hegységből és az állam északi területeiről víztározókba, tavakba, vízerőművekbe szállítják a vizet. 

Kalifornia stabil vízellátását két komoly veszély is fenyegeti: a klímaváltozás és a túlfogyasztás, így minden csepp víz számít. Komoly problémaként jelenik meg, hogy a nyílt csatornákban az értékes víz egy jó része elpárolog. A fedéssel jelentős mennyiségű víz maradhat meg. 

A tanulmány számításai szerint a napelemek 13 gigawatt tiszta energiát generálhatnak, ez az állam teljes szükségletének körülbelül egyhatoda. A víz hűsítő hatása segítheti a napelemek hatékonyabb működését, mivel a napelemek veszítenek hatásfokukból a nagyon meleg napokon. 

A jelenlegi projekt csak két kis csatornaszakaszra terjed ki, és a közszolgáltató szerint körülbelül 100 000 otthon számára elegendő energiát fog termelni. Ha az idén ősszel kezdődő és 2024-ben befejeződő próbaverzió jó megoldás lesz, akkor kibővítik az állam más területeire is.

(forrás: alternativenergia.hu)